15-04-13

Township Gugulethu

Molueni (wat 'Hallo allemaal' betekent in het Xhosa)

Het is weer een tijd geleden, maar net zoals jullie heb ik ook paasvakantie gehad. Jullie hebben kunnen genieten van twee weken vakantie, maar ik slechts van één weekje. Ik ben ondertussen al een beetje aan het aftellen, want ik heb nog maar twee weken te gaan. Het maakt mij al een beetje verdrietig als ik denk dat ik binnenkort weer naar huis moet gaan. Ik zal wel blij zijn om iedereen thuis terug te zien.

Tijdens mijn paasvakantie, heb ik even tijd vrij gemaakt om naar een township te gaan. Ik ben naar de township Gugulethu gegaan. Township wil eigenlijk gewoon buitenwijk zeggen, maar iedereen kent het hier als de krottenwijken die zich net buiten de stad bevinden. Gugulethu is een Xhosawoord en betekent 'onze trots'. Gugulethu is één van de grotere townships hier in Kaapstad en telt ongeveer 1,9 miljoen mensen. Gugulethu is opgedeeld in twee delen: een officieel en een onofficieel deel. Het officiele deel bestaat uit stenen huizen, waar de mensen het iets beter hebben en het onofficiele deel van de stad bestaat uit krottenhuizen gebouwd uit golfplaten. 

IMG_9707.jpg

BO2A9367.jpg

IMG_9878.jpg

Zoals jullie dus al gezien hebben op mijn vorige foto's is Kaapstad zelf heel modern en heeft een erg Europees uitzicht. De kloof tussen arm en rijk is hier dus heel groot. Nelson Mandela die tegen apartheid en armoede werkt, heeft in theorie al heel wat bereikt, maar in de praktijk is er nog steeds veel werk aan de winkel. Er is hier een Nelson Mandela project gestart sinds de aankondiging dat het WK hier zou plaatsvinden in 2010, waar er nieuwe stenen huizen worden gebouwd in de townships. Deze stenen huizen zouden alle golfplatenhuisjes moeten vervangen op lange termijn. Zij hebben in plaats van één leefruimte, nu twee of zelfs drie leefruimten. Een andere invloed van Mandela om de apartheid en de armoede te bannen, is de nieuwe wet die zegt dat er evenveel zwarten als blanken in een bedrijf moeten werken. Dit zorgt ervoor dat niet enkel de rijke blanken een beter huis kunnen veroorloven. De meeste van de golfplatenhuisjes hebben geen elektriciteit of water. 

IMG_9941.jpg

P1020840.JPG

P1020848.JPG

P1020869.JPG

P1060153.JPG

De mensen in deze townships hebben heel weinig, maar zijn wel gelukkig. Ze zijn ook heel blij als ze een hele groep blanken op bezoek hebben, want dit is een teken van hoop. Als blanke alleen is het niet echt veilig om hier te komen, maar als je als groep komt met een gids dan kan het wel. Naast de mensen die heel dankbaar zijn en positief in het leven staan, heb je ook enkele die het moeilijk hebben. Zij geven het weinige geld dat ze hebben uit aan drank en drugs. Het was voor mij wel moeilijk om te zien in welke omstandigheden deze mensen leven. 

IMG_9713.jpg

P1020823.JPG

IMG_9938.jpg

IMG_9712.jpg

Als jullie nog vragen hebben over deze townships, laat het maar weten. Groetjes Claire