25-03-13

Nelson Mandela

Hallo allemaal,

Het is alweer een tijdje geleden door het drukke schema hier. Leuk dat jullie de vorige foto's leuk vinden. Ik had niet opgemerkt dat de leerlingen zoveel verschillende tekens deden met hun handen. De tekens hier betekenen hetzelfde als bij ons. En spijtig genoeg bestaan er ook hier ongemanierde leerlingen.

De laatste weken heb ik heel wat ondernomen om jullie wat meer te kunnen vertellen over de apartheid en Nelson Mandela. Waarschijnlijk hebben jullie hier al wel over gehoord, maar ik laat jullie nog wat extra foto's zien en vertel wat verhalen die ik hier ook heb gehoord.

nelson mandela.jpgJullie hebben waarschijnlijk al een foto gezien van Nelson Mandela. Deze man heeft heel wat betekend voor Zuid-Afrika en heeft dit land gemaakt tot wat het nu is. Hij is nog steeds een groot symbool binnen zijn land, maar is wel heel ziek nu.

Tijdens de kolonialisatieperiode van dit land, kwamen steeds meer blanken naar dit land. In het begin konden de blanken nog redelijk goed samenleven met de zwarten en kleurlingen van Zuid-Afrika. Door hun verschillen in cultuur en taal, werd het echter steeds moeilijker voor de blanken om de oorsponkelijke bevolking niet te gaan 'opvoeden' of verstoten omdat ze zogezegd minderwaardig waren.

Het onstaan van die apartheid gaat dus al heel ver terug. Tot er op een bepaald moment een totale scheiding was van zwarten, kleurllingen en blanken. Het woord apartheid is dan ook heel goed gekozen. Ik heb met iemand kunnen praten die vroeger tijdens de apartheid een politieman was. Hij vertelde dat je je het gewoon niet kan inbeelden hoe het was. Alles was gescheiden. Zwarten hadden hun eigen wijken, winkelcentra,... en blanken kwamen dus nooit in contact met zwarten of kleurlingen. Een blanke besefte dus niet dat er zwarten waren in dit land en omgekeerd.

Nelson Mandela heeft een strijd gestreden om die apartheid te doorbreken. In het begin van zijn carriere is hij zelf opgepakt geweest omdat hij opkwam voor de rechten van de zwarten. Hierdoor heeft hij 27 jaar in de gevangenis op Robbeneiland gezeten. 

DSC02346.JPG

P1020234.JPG

In deze cel heeft hij die 27 jaar moeten zitten. Het enige wat ze in zo'n kleine ruimte kregen, was een matje om op te slapen en een emmer. De leefomstandigheden in de gevangenis waren heel erg. Hoewel er werd voorgedaan naar de buitenwereld dat het allemaal wel nog meeviel.

P1020235.JPG

P1020227.JPG

Op deze foto bijvoorbeeld, zie je dat de gevangenen moesten werken op de binnenplaats. Hier zie je dat ze stenen moeten stukslaan met een hamertje. In de realiteit, en als de fotografen en camera's weg waren, moesten de gevangen deze stenen met hun blote handen in stukken slaan. 


Wanneer het tijd was P1020181.JPGvoor Mandela om naar huis te gaan (alhoewel hij levenslang had gekregen) kreeg de anti-apartheidsbeweging pas echt vorm. Mandela werd een teken voor de anti-apartheidsbeweging.

Ik ben er zeker van dat jullie leerkracht hier veel meer over kan vertellen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V&A Waterfront (3).JPG

In Waterfront op Nobel Square, waar de boot naar Robbeneiland vertrekt, staan deze vier beelden. Ze symboliseren vier belangrijke figuren in de strijd tegen apartheid. Van links naar rechts: Albert Luthuli, Desmond Tutu, Frederik Willem De Klerk, Nelson Mandela.

Alledrie hebben ze heel wat prijzen gewonnen door hun ideeën om te zetten in acties. Luthuli was een leerkracht en politicus die opkwam tegen de apartheid. Hij was echter van mening dat de strijd kon worden aangegaan zonder geweld te gebruiken. Tutu was de eerste zwarte bischop in Zuid-Afrika en staat bekend om zijn strijd tegen AIDS, Tbc, armoede, racisme, seksisme, homohaat,... Hij komt op voor de mensenrechten in Zuid-Afrika en de rest van de wereld. De Klerk was ooit president van Zuid-Afrika en heeft het einde van de apartheid ingeleid. Hij was degene die het bevel gaf om de gevangenen op Robbeneiland vrij te laten. Hij startte de transformatie naar een multi-culturele democratie. Mandela, de meest gekende van allemaal, komt natuurlijk op tegen ongelijkheid en armoede.

Vorige donderdag is het HUMAN RIGHTS DAY geweest en dit is een heel belangrijke feestdag in Zuid-Afrika. Dit is een dag om elke Zuid-Afrikaan eraan te herrineren dat er nooit misbruik mag gemaakt worden van mensen, zoals toen tijdens de apartheid.

Ik hoop dat jullie weer wat bijgeleerd hebben en dat jullie nu heel wat kunnen bespreken met jullie leerkracht rond de apartheid en Nelson Mandela. Jullie horen binnenkort nog van mij.

Claire