24-02-13

Camps Bay High School (CBHS)

Hallo,

Zoals beloofd nog even een berichtje over hoe het hier op school aan toe gaat. De school waar ik werk is inderdaad een iets rijkere school dan andere scholen hier in Kaapstad. Vorig schooljaar (het nieuw schooljaar begint hier in januari) heeft de school in elke klas een beamer geïnstalleerd. Dus nu kan de leerkracht in elke klas de computer gebruiken om powerpoints te tonen enzovoort. De leerlingen mogen hier, met toestemming van de leerkracht, ook hun gsm gebruiken om iets op te zoeken. Maar vanaf volgend jaar wil de school proberen werken met een ipad voor bepaalde vakken. Dus eigenlijk, denk ik, is het op het vlak van technologie niet zo heel anders dan bij ons. Natuurlijk moet je wel onthouden dat de school in het rijkere Camps Bay ligt. 

Wat betreft de vakanties, denk ik dat dat ook een beetje anders ligt hier. Zo begint hun nieuw schooljaar midden januari. Dit komt omdat hun zomervakantie natuurlijk valt als het voor hen zomer is (januari dus). De volgende vakantie zal van 1 april tot en met 7 april lopen. Dus zij krijgen maar een weekje paasvakantie. Zij hebben geen karnavalvakantie gehad, omdat ze nog maar net terug begonnen zijn met de lessen. 

De leerlingen en leerkrachten zien er ongeveer hetzelfde uit als in België. Hoewel het hier Afrika is, is mijn school een heel gemengde school. Zwarte en blanke leerlingen leren hier gewoon samen. De leerkrachten zijn hier wel nog steeds grotendeels blank. Hopelijk veranderd dit wel in de toekomst. Het probleem in Zuid-Afrika is dat er nog steeds een grote kloof bestaat tussen blanken en zwarten. Ik vertel jullie sowieso meer hierover. Deze week ga ik een bezoekje nemen in een township (sloppenwijk) en laat ik jullie de foto's tonen en geef dan een beetje meer uitleg over die kloof tussen arm en rijk in Zuid-Afrika.

Ik zal deze week (hopelijk) ook nog een filmpje posten, waarop je kan zien hoe Camps Bay High School meedoet aan een Harlem Shake.

Hier nog een paar foto's van de school: ik heb ze op dropbox gezet want anders zijn de bestanden te zwaar om hier te uploaden. link: https://www.dropbox.com/sh/xyw4oxzkw3be4l1/FrIBBBcZu1?m

11-02-13

Mijn slaapplaats en school

Hallo allemaal,

Ik heb eindelijk even tijd om jullie te vertellen wat ik de eerste week heb gedaan. Ik heb hier een klein, maar gezellig appartementje dat ik deel met 3 andere meisjes. 

P1050752.JPG

Wat vinden jullie ervan? We wonen hier wel leuk omdat we met een heleboel studenten samen in een appartementencomplex zitten. Ik ben ook al naar mijn school in Camps Bay geweest. Ik wil jullie niet jaloers maken, maar kijk eens naar dat uitzicht :) Ik wou dat ik dit uitzicht terug kon meenemen naar België.

P1050771.JPG    P1050780.JPG

Ik heb deze week enkel nog maar geobserveerd in de klassen, maar het gaat er toch wel iets anders aan toe dan bij ons. Camps Bay High school begint elke dag op een ander uur. Maar meestal is dat wel rond 08.00u. De klassen zijn opgedeeld in verschillende groepen. Zo is er een blauw, een rood, een groen,... huis. Dit doen ze zodat de leerlingen sporttornooien kunnen organiseren en het tegen elkaar kunnen opnemen. 

Aan het begin van elke dag, komt elk huis samen om nog even de belangrijkste zaken van die dag te bespreken. Ook als er ergens problemen zijn, kunnen ze dit dan aan hun leerkrachten vertellen. Nadien kunnen ze naar de les gaan. Op maandag en dinsdag duren de lessen 40 minuten en de andere dagen duren de lessen 45 minuten. Ze hebben elke dag les van 08.00 u. tot en met 14.40u. Ze hebben dus iets sneller gedaan dan jullie, maar ze hebben woensdag wel geen halve dag vrij. Na de lessen doen alle leerlingen aan sport of helpen ze bij een ander project (zoals een musical,...). 

De leerlingen hebben ook maar 2 pauzes van een half uurtje. Wat wel heel speciaal is hier, is dat de leerlingen nooit hetzelfce uurrooster hebben. Zo hebben ze nooit eenzelfde maandag of dinsdag enz. Ze zijn ook heel flexibel in hun lesuren. Zo hebben de leerlingen vandaag een heel groot en belangrijk atletiek tornooi tegen een andere school, waardoor hun lessen allemaal ingekort worden of er lessen verschoven worden. 

Zo dit is zo een beetje wat ik deze week al te weten ben gekomen. Zondag probeer ik nog iets te laten weten over het verloop van deze week en wat ik allemaal bezocht heb.

Groetjes

Claire