15-04-13

Township Gugulethu

Molueni (wat 'Hallo allemaal' betekent in het Xhosa)

Het is weer een tijd geleden, maar net zoals jullie heb ik ook paasvakantie gehad. Jullie hebben kunnen genieten van twee weken vakantie, maar ik slechts van één weekje. Ik ben ondertussen al een beetje aan het aftellen, want ik heb nog maar twee weken te gaan. Het maakt mij al een beetje verdrietig als ik denk dat ik binnenkort weer naar huis moet gaan. Ik zal wel blij zijn om iedereen thuis terug te zien.

Tijdens mijn paasvakantie, heb ik even tijd vrij gemaakt om naar een township te gaan. Ik ben naar de township Gugulethu gegaan. Township wil eigenlijk gewoon buitenwijk zeggen, maar iedereen kent het hier als de krottenwijken die zich net buiten de stad bevinden. Gugulethu is een Xhosawoord en betekent 'onze trots'. Gugulethu is één van de grotere townships hier in Kaapstad en telt ongeveer 1,9 miljoen mensen. Gugulethu is opgedeeld in twee delen: een officieel en een onofficieel deel. Het officiele deel bestaat uit stenen huizen, waar de mensen het iets beter hebben en het onofficiele deel van de stad bestaat uit krottenhuizen gebouwd uit golfplaten. 

IMG_9707.jpg

BO2A9367.jpg

IMG_9878.jpg

Zoals jullie dus al gezien hebben op mijn vorige foto's is Kaapstad zelf heel modern en heeft een erg Europees uitzicht. De kloof tussen arm en rijk is hier dus heel groot. Nelson Mandela die tegen apartheid en armoede werkt, heeft in theorie al heel wat bereikt, maar in de praktijk is er nog steeds veel werk aan de winkel. Er is hier een Nelson Mandela project gestart sinds de aankondiging dat het WK hier zou plaatsvinden in 2010, waar er nieuwe stenen huizen worden gebouwd in de townships. Deze stenen huizen zouden alle golfplatenhuisjes moeten vervangen op lange termijn. Zij hebben in plaats van één leefruimte, nu twee of zelfs drie leefruimten. Een andere invloed van Mandela om de apartheid en de armoede te bannen, is de nieuwe wet die zegt dat er evenveel zwarten als blanken in een bedrijf moeten werken. Dit zorgt ervoor dat niet enkel de rijke blanken een beter huis kunnen veroorloven. De meeste van de golfplatenhuisjes hebben geen elektriciteit of water. 

IMG_9941.jpg

P1020840.JPG

P1020848.JPG

P1020869.JPG

P1060153.JPG

De mensen in deze townships hebben heel weinig, maar zijn wel gelukkig. Ze zijn ook heel blij als ze een hele groep blanken op bezoek hebben, want dit is een teken van hoop. Als blanke alleen is het niet echt veilig om hier te komen, maar als je als groep komt met een gids dan kan het wel. Naast de mensen die heel dankbaar zijn en positief in het leven staan, heb je ook enkele die het moeilijk hebben. Zij geven het weinige geld dat ze hebben uit aan drank en drugs. Het was voor mij wel moeilijk om te zien in welke omstandigheden deze mensen leven. 

IMG_9713.jpg

P1020823.JPG

IMG_9938.jpg

IMG_9712.jpg

Als jullie nog vragen hebben over deze townships, laat het maar weten. Groetjes Claire

25-03-13

Nelson Mandela

Hallo allemaal,

Het is alweer een tijdje geleden door het drukke schema hier. Leuk dat jullie de vorige foto's leuk vinden. Ik had niet opgemerkt dat de leerlingen zoveel verschillende tekens deden met hun handen. De tekens hier betekenen hetzelfde als bij ons. En spijtig genoeg bestaan er ook hier ongemanierde leerlingen.

De laatste weken heb ik heel wat ondernomen om jullie wat meer te kunnen vertellen over de apartheid en Nelson Mandela. Waarschijnlijk hebben jullie hier al wel over gehoord, maar ik laat jullie nog wat extra foto's zien en vertel wat verhalen die ik hier ook heb gehoord.

nelson mandela.jpgJullie hebben waarschijnlijk al een foto gezien van Nelson Mandela. Deze man heeft heel wat betekend voor Zuid-Afrika en heeft dit land gemaakt tot wat het nu is. Hij is nog steeds een groot symbool binnen zijn land, maar is wel heel ziek nu.

Tijdens de kolonialisatieperiode van dit land, kwamen steeds meer blanken naar dit land. In het begin konden de blanken nog redelijk goed samenleven met de zwarten en kleurlingen van Zuid-Afrika. Door hun verschillen in cultuur en taal, werd het echter steeds moeilijker voor de blanken om de oorsponkelijke bevolking niet te gaan 'opvoeden' of verstoten omdat ze zogezegd minderwaardig waren.

Het onstaan van die apartheid gaat dus al heel ver terug. Tot er op een bepaald moment een totale scheiding was van zwarten, kleurllingen en blanken. Het woord apartheid is dan ook heel goed gekozen. Ik heb met iemand kunnen praten die vroeger tijdens de apartheid een politieman was. Hij vertelde dat je je het gewoon niet kan inbeelden hoe het was. Alles was gescheiden. Zwarten hadden hun eigen wijken, winkelcentra,... en blanken kwamen dus nooit in contact met zwarten of kleurlingen. Een blanke besefte dus niet dat er zwarten waren in dit land en omgekeerd.

Nelson Mandela heeft een strijd gestreden om die apartheid te doorbreken. In het begin van zijn carriere is hij zelf opgepakt geweest omdat hij opkwam voor de rechten van de zwarten. Hierdoor heeft hij 27 jaar in de gevangenis op Robbeneiland gezeten. 

DSC02346.JPG

P1020234.JPG

In deze cel heeft hij die 27 jaar moeten zitten. Het enige wat ze in zo'n kleine ruimte kregen, was een matje om op te slapen en een emmer. De leefomstandigheden in de gevangenis waren heel erg. Hoewel er werd voorgedaan naar de buitenwereld dat het allemaal wel nog meeviel.

P1020235.JPG

P1020227.JPG

Op deze foto bijvoorbeeld, zie je dat de gevangenen moesten werken op de binnenplaats. Hier zie je dat ze stenen moeten stukslaan met een hamertje. In de realiteit, en als de fotografen en camera's weg waren, moesten de gevangen deze stenen met hun blote handen in stukken slaan. 


Wanneer het tijd was P1020181.JPGvoor Mandela om naar huis te gaan (alhoewel hij levenslang had gekregen) kreeg de anti-apartheidsbeweging pas echt vorm. Mandela werd een teken voor de anti-apartheidsbeweging.

Ik ben er zeker van dat jullie leerkracht hier veel meer over kan vertellen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V&A Waterfront (3).JPG

In Waterfront op Nobel Square, waar de boot naar Robbeneiland vertrekt, staan deze vier beelden. Ze symboliseren vier belangrijke figuren in de strijd tegen apartheid. Van links naar rechts: Albert Luthuli, Desmond Tutu, Frederik Willem De Klerk, Nelson Mandela.

Alledrie hebben ze heel wat prijzen gewonnen door hun ideeën om te zetten in acties. Luthuli was een leerkracht en politicus die opkwam tegen de apartheid. Hij was echter van mening dat de strijd kon worden aangegaan zonder geweld te gebruiken. Tutu was de eerste zwarte bischop in Zuid-Afrika en staat bekend om zijn strijd tegen AIDS, Tbc, armoede, racisme, seksisme, homohaat,... Hij komt op voor de mensenrechten in Zuid-Afrika en de rest van de wereld. De Klerk was ooit president van Zuid-Afrika en heeft het einde van de apartheid ingeleid. Hij was degene die het bevel gaf om de gevangenen op Robbeneiland vrij te laten. Hij startte de transformatie naar een multi-culturele democratie. Mandela, de meest gekende van allemaal, komt natuurlijk op tegen ongelijkheid en armoede.

Vorige donderdag is het HUMAN RIGHTS DAY geweest en dit is een heel belangrijke feestdag in Zuid-Afrika. Dit is een dag om elke Zuid-Afrikaan eraan te herrineren dat er nooit misbruik mag gemaakt worden van mensen, zoals toen tijdens de apartheid.

Ik hoop dat jullie weer wat bijgeleerd hebben en dat jullie nu heel wat kunnen bespreken met jullie leerkracht rond de apartheid en Nelson Mandela. Jullie horen binnenkort nog van mij.

Claire

24-02-13

Camps Bay High School (CBHS)

Hallo,

Zoals beloofd nog even een berichtje over hoe het hier op school aan toe gaat. De school waar ik werk is inderdaad een iets rijkere school dan andere scholen hier in Kaapstad. Vorig schooljaar (het nieuw schooljaar begint hier in januari) heeft de school in elke klas een beamer geïnstalleerd. Dus nu kan de leerkracht in elke klas de computer gebruiken om powerpoints te tonen enzovoort. De leerlingen mogen hier, met toestemming van de leerkracht, ook hun gsm gebruiken om iets op te zoeken. Maar vanaf volgend jaar wil de school proberen werken met een ipad voor bepaalde vakken. Dus eigenlijk, denk ik, is het op het vlak van technologie niet zo heel anders dan bij ons. Natuurlijk moet je wel onthouden dat de school in het rijkere Camps Bay ligt. 

Wat betreft de vakanties, denk ik dat dat ook een beetje anders ligt hier. Zo begint hun nieuw schooljaar midden januari. Dit komt omdat hun zomervakantie natuurlijk valt als het voor hen zomer is (januari dus). De volgende vakantie zal van 1 april tot en met 7 april lopen. Dus zij krijgen maar een weekje paasvakantie. Zij hebben geen karnavalvakantie gehad, omdat ze nog maar net terug begonnen zijn met de lessen. 

De leerlingen en leerkrachten zien er ongeveer hetzelfde uit als in België. Hoewel het hier Afrika is, is mijn school een heel gemengde school. Zwarte en blanke leerlingen leren hier gewoon samen. De leerkrachten zijn hier wel nog steeds grotendeels blank. Hopelijk veranderd dit wel in de toekomst. Het probleem in Zuid-Afrika is dat er nog steeds een grote kloof bestaat tussen blanken en zwarten. Ik vertel jullie sowieso meer hierover. Deze week ga ik een bezoekje nemen in een township (sloppenwijk) en laat ik jullie de foto's tonen en geef dan een beetje meer uitleg over die kloof tussen arm en rijk in Zuid-Afrika.

Ik zal deze week (hopelijk) ook nog een filmpje posten, waarop je kan zien hoe Camps Bay High School meedoet aan een Harlem Shake.

Hier nog een paar foto's van de school: ik heb ze op dropbox gezet want anders zijn de bestanden te zwaar om hier te uploaden. link: https://www.dropbox.com/sh/xyw4oxzkw3be4l1/FrIBBBcZu1?m